Nastavak arheoloških istraživanja u Skelanima

posjeta kolega iz muzeja iz Užica i iz muzeja u Prijepolju , mr Dragiša Milosavljević član naučno stručnog tima ex direktor muzeja iz Užica i autor naučne publikacije Osaćanski neimari
Posjeta kolega iz drugih muzeja
01/06/2015
Članovi Arheološkog tima na istraživanju na lokalitetu Zadružni dom u Skelanima 2015
Projektni tim za nastavak istraživanja 2015 i lokalno stanovništvo
01/09/2015
Skelani - 08.05.2015

V.d. pomoćnika ministra za kulturu Milica Kotur razgovarala je danas sa direktorom   Arheološkog muzeja „Rimski municipijum“ Skelani Svjetlanom Marković o daljim aktivnostima na arheološkim istraživanjima. Na sastanku je bilo riječi i o konzervaciji na lokalitetu „Zadružni dom“ u Skelanima.

Dogovoreno je da se u toku ove godine radi druga faza arheološko-istraživačkih radova, nakon čega će se konzervirati pronađeni ostaci antičkog objekta.

„Ministarstvo prosvjete i kulture prati sve faze i aktivno učestvuje u realizaciji projekta koji je od izuzetnog značaja“, rekla je Koturova.

Na mjestu današnjih Skelana, u rimskom periodu nastao je Municipium Malvesiatium, značajan rimski administrativni centar ovog regiona. Ostaci zaboravljenog grada sa imperatorskom palatom u centru, veličanstvenim mozaicima, skulpturama i antičkim spomenicima otkriveni su 2008. godine na tri lokacije, nedaleko od obale Drine.

Arheološka istraživanja, konzervacija, prezentacije i uređenje Arheološkog kompleksa „Rimski municipijum“ Skelani rađena su tokom prošle godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>