Neizmerna pomoć arheologa amatera

video-municipium-2
Rimski Municipium Skelani
30/11/2009
mediji
Večernje novosti o Municipiumu Skelani
06/08/2011
Goran Marković iz Fakovića, najveći arheolog amater u BiH  na osnovu čijih nalaza i uputa su pronadjeni mnogi vrijedni artefakti i lokalteti u Podrinju, (umro 2014)

Zahvaljujući entuzijasti i istinskih zaljubljenika arheologa amatera u arheologiju koji su najčešći vodiči i desna ruka svakom profesionalnom arheologu pronadjeni su mnogi nalazi koji danas krase mnoge muzejske zbirke širom svijeta.

Najveći od svih bez premca u Bosni i Hercegovini je bio Goran Marković zvani Čiča ili Karamarko iz Fakovića kod Bratunca,  kako su ga arheolozi zvali. Mnogo pre osnivanja Arheološkog muzeja u Skelanima sada već pokojni Goran Marković, koji je za mještane važio za čudaka čudnih interesovanja bavio se arheologijom i znao mnogo više nego pojedini studenti arheologije.

Zahvaljujuči njegovom radu mnogi eksponati i danas krase i prostorije prvenstveno muzeja „Semberija“ Bijeljina , Zavičajnog muzeja u Bratuncu. zemaljskog muzeja u Sarajevu ali mnogih drugih medju kojima je verovatno i veliki broj privatnih zbirki zaljubljenika u antiku ili neku dugu dob istorijkih artefakata naroda koji su živeli u Podrinju.

Nek mu je vječna slava na onom svijetu pošto je nije mogao zaslužiti sačekati na ovom da njegovo okruženje shvati njegovu borbi i rad za postavljanje arheologije i kulture na zasluženo mjesto u Podrinju.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>