Skelani, lokalitet Zadružni dom – Arheološka istraživanja 2015

Članovi Arheološkog tima na istraživanju na lokalitetu Zadružni dom u Skelanima 2015
Projektni tim za nastavak istraživanja 2015 i lokalno stanovništvo
01/09/2015
Radovi na konzervaciji na Arheološkom lokaliteru Zadružni dom u Skelanima 2014 (3)
Skelani – Završena arheološka iskopavanja
10/09/2015
Arheološka istraživanja 2015 na lokalitetu Zadružni dom Skelani

Na lokalitetu Zadružni dom u Skelanima nastavljena su arheološka istraživanja planirana za 2015. godinu. Iskopavanja su započeta 24. avgusta i trajaće mesec dana u jugoistočnom delu lokaliteta.

Ovogodišnjim iskopavanjima planirano je da se završi istraživanje prostorije K započeto prethodno godine, u kojoj su konstantovani ostaci mozaika, koje će doprineti jasnijem sagledavanju funkcije ove prostorije kao i čitavog antičkog objekta. Takođe, nakon otkrivanja mozaika biće dovršena njihova konzervacija i prezentacija javnosti. Sa jugoistočne strane antičke građevine, u delu gde su 2008. godine vršena iskopavanja manjeg obima kontrolnim rovovima kada je otkriven deo zida starije antičke građevine, orijentisan sa devijacijom u pravcu istoka u odnosu na mlađu rimsku vilu sa mozaicima, planirano je istraživanje sedam kvadrata (5h5m), u okviru kvadratne mreže postavljene 2012. godine.

Cilj ovogodišnjih istraživanja je definisanje gabarita ove starije građevine, tako da će i sa jugozapadne strane od vile sa mozaicima biti otvorena četiri kvadrata (5h5m), da bi se utvrdilo eventualno pružanje ove građevine na delu lokaliteta ka zapadu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>