Urbanistički aspekt aktiviranja arheološkog lokaliteta u Skelanima

video-municipium
Rimski Municipium Skelani
30/07/2009
sladjana-petronic
Prirodne i kulturno-istorijske vrijednosti potencijalnog prekograničnog rezervata biosfere „Drina“
30/07/2009
brankica-milojevic

Arheološka otkrića na lokalitetu Skelani u Opštini Srebrenica iz septembra 2008. godine animirali su stručnu i naučnu javnost, kao i institucije Republike Srpske na čelu sa Ministarstvom prosvjete i kulture da, shodno značaju otkrića za ukupnu kulturnu baštinu na teritoriji Republike Srpske i BiH, pristupe sagledavanju svih potrebnih aktivnosti kako bi lokalitet u što skorijem periodu bio dostupan javnosti.

Prostorna dimenzija lokaliteta, koji već sada ima karakter kompleksa sastavljenog iz većeg broja građevina, među kojima su prepoznata i monumentalna zdanja, ideja o savremenom pristupu konzervaciji i restauraciji koji podrazumijeva aktivan vid prezentacije kulturnog  naslijeđa kroz njegovu savremenu interpretaciju i simulaciju,  te potreba za obezbjeđenjem pratećih sadržaja na užem i širem lokalitetu, ukazuju da bi  program aktiviranja nalazišta u Skelanima trebalo posmatrati i sa urbanističkog aspekta.

Ključne riječi: program uređenja, urbanistička regulativa, zakonski okvir.

Mr. Brankica Milojević, dip. inž. arh. iz Banja Luke

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>