Kulturno – istorijsko nasleđe Srebrenice kroz vijekove

Kliknite OVDE  i preuzmite knjigu KULTURNO – ISTORIJSKO NASLEĐE SREBRENICE KROZ VIJEKOVE

Knjiga „Kulturno-istorijsko nasleđe Srebrenice kroz vijekove” koja je rezultat prošlogodišnjeg naučnog skupa gdje je svoje radove izlagalo 19 naučnika, magistara, doktora nauka iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije promovisana je danas u Srebrenici.

Naučni radovi obuhvataju kulturno-istorijsko nasleđe Srebrenice kroz različite periode Rimski, Vizantijski, Sredni vijek, Osmanlijski period, Austrougarski period pa sve do dana Ive Andrića koji je i sam jedno vrijeme boravio u Srebrenici, naveo je Dragić Glišić direktor Javne ustanove Arheološki muzej “Rimski Municipium“ Skelani – Srebrenica.

-Svi ti radovi obuhvataju jedan široki spektar činjenica i istorijskih podataka koji su sabrani u ovu knjigu ovaj zbornik radova čij izdavač je J.U. Arheološki muzej “Rimski Municipium“ Skelani – Srebrenica a uz podršku ministarstava prosvjete i kulture, dok je prethodno naučni skup podržaloo ministarstvo za nauku i tehnologiju Republike Srpske, rekao je Glišić.

-U obavezi ste da date sve najnovije rezultate a ti rezultati omogućuju nama dalje istraživanje i ulaženje u dalju problematiku bilo kog perioda na kome radite a to su veliki pomaci, ne samo u nauci nego uopšte za upoznavanje Srebrenice, okoline cijelog srednjeg Podrinja, poručila je Ljiljana Mandić, arheolog iz Narodnog muzeja Užica.

Javna ustanova Arheološki muzej “Rimski Municipium“ Skelani – Srebrenica dobio je od Vlade Republike Srpske million maraka za nastavk israživanja. Ova sredstva još nisu utrošena.

-Ta sredstva tek treba da se ulože u nastavak istraživanja i gradnju Arheološkog muzeja tj. nastrešnjica za konzervaciju, prezentaciju i promociju svih tih nalaza koja se budu još pronašli i promovislai. Za sada je samo dio sredstava iskorišten za pripremne radove kao i za ekspropriaciju zemljišta koje smo otkupili od privatnih vlasnika, istakao je Dragić Glišić direktor Javne ustanove Arheološki muzej “Rimski Municipium“ Skelani – Srebrenica.

Knjiga „Kulturno-istorijsko nasleđe Srebrenice kroz vijekove“ biće promovisana u Bratuncu i Bijeljini ali i u gradovima širom BiH.

-Bijeljina se nametnula kao neki regionalni centar ovog prostora i ona će svakako biti i tamo promovisana. Mislim da zaslužuje po vrijednosti ovih tekstova koji su ovdje objavljeni, po autorima koji potiču iz Sarajeva, Tuzle, Beograda, Podgorice, Zagreba da bi mogla i u tim velikim centrima takođe biti promovisana, naveo je Mirko Babić, direktor Muzeja “Semberija” iz Bijeljine.

Prezentovanje bogatog kulturno-istorijskog nasleđa Srebrenice značajno će doprinjeti razvoju turizma ove regije.