Arheološki tim započo istraživanja tragajuči za ornamentima iz 3. i 2. vijeka prije nove ere, a na dubini od 90 cm pojavio se mozaik rimske upravne zgrade iz 1. ili 2. vijeka nove ere i dvije ranohrišćanske bazilike iz 4. vijeka nove ere.

Arheološki tim predvođen profesorom Mirkom Babićem iz Bijeljine otkrio je u Skelanima kod Srebrenice, na lokalitetu sadašnjeg zadružnog doma i crkve, kompletnu prostoriju rimske upravne zgrade-bazilike urbane površine oko 30 metara kvadratnih, što je jedna od najvećih sačuvanih mozaičkih površina u RS. Bazilika je nađena na dubini od 90 centimetara i potvrđeno je da potiče iz 4. vijeka prije nove ere.

Kada su sredinom oktobra 2008. godine u Skelanima kod Srebrenice pronađeni ostaci zgrade rimskog naselja, dva fragmenta mozaika gradske vijećnice, nije bilo kraja sreći arheologa i arhitekata angažovanih na ovom lokalitetu. Rukovodeći sa podacima arheologa iz Trebinja, Gradiške, Beograda i Podgorice, arheološki tim je istraživanje započeo tragajući za ornamentima iz 3. i 2. vijeka nove ere, na lokalitetu gdje je bila rimska carina za prevoz rude iz Gradine kod Sasa.

U tom periodu na širem području Skelana bila je velika rimska kolonija. Međutim, našli smo ovu baziliku, koja je od ogromne kulturne vrijednosti za ovaj kraj i Republiku Srpsku„-objasnio je Babić. On kaže da se ostaci rimske arhitekture iz 3. i 2. vijeka prije nove ere po svoj prilici nalaze na većoj dubini. Prema riječima profesora Babića, posljednja iskopavanja na ovom lokalitetu obavljena su prije 115 godina.

Još u vrijeme austrougarske počela su istraživanja za ostacima municipijuma, što je skraćenica za rimsko pleme, provinciju, koja obuhvata prostor od Užica do Srebrenice i Rogatice, odnosno dio srednjeg Podrinja„-rekao je Babić. On je dodao da je ovaj lokalitet poznat i po tome što je na njemu koncentrisano pet antičkih hramova, dvije kasnoantičke bazilike ili ranohrišćanske crkve, oko 80 raznih fragmenata, natpisa ili skulptura.

Dikretorica Narodne biblioteke i muzeja u Srebrenici, Nada Jovanović, izrazila je veliko zadovoljstvo zbog ovog značajnog otkrića. „Može se reći da smo imali sreće da nakon tri-četiri dana radova na tom lokalitetu, ukazalo nešto za čime se traga godinama i u šta nikada ne možete biti sigurni da ćete naći. Iako u literaturi stoji da je Municipijum iz 1. ili 2. vijeka, arheolozi tvrde da bazilike koje su pronašli potiču iz 4. vijeka nove ere „-istakla je Nada Jovanović, direktorica Narodne biblioteke u Srebrenici.

Lokalitet je posljednjih godina na različite načine intepretiran, ali nikada nije zvanično, arheološki istraživan. Očekujemo da ćemo naći ostatke rimske arhitekture antičkih hramova, pokretnih spomenika kulture i sve što je zanimljivo za buduća vremena i turiste„-naglasio je profesor Babić.

  • Оставите одговор

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.