Naučni skup – SRNA

SREBRENICA, 26. OKTOBRA (SRNA) – Arheološko nalazište Rimski municipium u Skelanima uskoro će biti proglašeno nacionalnim kulturnim spomenikom u BiH , rekao je danas direktor Arheološkog muzeja u Skelanima Dragić Glišić.

Predstavnici Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH potvrdili su da privode kraju pripremu dokumenta da bi ovo arheološko nalazište bilo proglašeno nacionalnim spomenikom kulutre.
To se radi s ciljem zaštite, konzervacije i uređenja, ali i nastavka arheološkog istraživanja i valorizacija tog izuzetno vrijednog i jedinsvenog kultunog nasljeđa za dalji kulturni razvoj, nauku i turističku ponudu ovog kraja, regije, Republike Srpske i BiH, istaknuto je na današnjoj naučnoj konferenciji o temi „Kulturno-istorijsko nasljeđe Srebrenice kroz vijekove“, održanoj u Srebrenici.

Arheolog Mirko Babić iz Bijeljine rekao je da arheološka nalazišta iz raznih perioda na području Srebrenice predstavljaju izuzetnu kulturnu vrijednost svjetskog značaja, zaslužuju pažnju i izazov su i inspiracija za arheologe, ali i druge naučne radnike iz različitih oblasti kulture. „U posljednjih šest godina obavili smo djelimična istraživanja donje i gornje srednjovjekovne tvrđave iznad Srebrenice, otkrili ostatke rimske arhitekture, mozaike i brojne predmete i spomenike iz toga doba u Skelanima, Liješću, Sasama i Fakovićima što potvrđuje da je ovo u rimsko vrijeme bilo izuzetno značajno i razvijeno područje gdje se kovao novac, eksploatisale rude, nicale kolonije i građene palate i vojna utvrđenja“. Babić, koji već šest godina vrši arheološka istraživanja u srebreničkoj opštini, kaže da je današnji naučni skup potvrdio značaj i vrijednost ovih nalazišta i opravdao odluku Vlade Republike Srpske da se u Skelanima gradi arheološki muzej koji će preuzeti brigu o ovom kulturnom nasljeđu i daljim istraživanjima. Babić je precizirao da su u rimsko doba Skelani bili politički, Sase privredni, a Fakovići vojni centar ove oblasti. „U Skelanima se nalazila imperatorska palata i i moderno gradsko naselje za to vrijeme, Sase su bile rudarski centar za rimske provincije Dalmacija i Panonija, a u Fakovićima u bratunačkoj opštini otkriveni su ostaci topionica i vojnih logora“, precizirao je Babić.

Zamjenik načelnika opštine Srebrenica Ćamil Duraković rekao je da je ovaj naučni skup održan s ciljem da se šira javnost upozna o dugoj tradiciji kulture življenja na srebreničkom području, dokazima koji svjedoče o tome, značaju Srebrenice zbog njenih prirodnih bogatstava i njenoj burnoj prošlosti. To treba da bude pouka da se ne čine i ne ponavljaju greške iz prošlosti i da se zajedničkim naporima valorizuju vrijednosti iz prošlosti i gradi bolja budućnost za sve stanovnike na ovom prostoru uz korištenje prirodnih i kulturnih bogatstava ovog kraja, kaže Duraković.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović ocijenio je da današnja naučna potvrda vrijednosti kulturnog nasljeđa u ovoj opštini treba da bude stimulans za ulaganja i razvoj ovog kraja da bi se valorizovali njeni prirodni resursi, ali i kulturno-istorijske vrijednosti kojima raspolaže. On je istakao da slične skupove treba organizovati svake godine radi upoznavanja javnosti sa otkrićima i njihovim vrijednostima, a da se preporuke naučnih radnika koriste za ekonomsku valorizaciju ovih dobara.

Profesor Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba Milun Garčević rekao je da su otkriveni rimski mozaici površine 40 metara kvadratnih u Skelanima izuzetno vrijedni i jedinstveni i da će planirana izgradnja arheološkog muzeja na toj lokaciji omogućiti da se oni adekvatno zaštite i ostanu nepromjenjivi u autentičnom obliku na mjestu gdje su nastali i tako postanu dio turističke ponude. „Ova konferencija je izuzetna prilika da se ovo kulturno-istorijsko nasljeđe, ovo područje i njegovo raznovrsno bogatstvo, o čemu je pisao (Ivo) Andrić u svojim pripovijetkama, predstave i približe svijetu“, rekao je beogradski profesor Ratko Marković koji je rođen u srebreničkom selu Podravanje.

Istoričar Adib Đozić naveo je da rudarstvo, ostaci rimske i srednjovjekovne, pa i austrougarske arhitekture, stećci, crkve i džamije na srebreničkom području predstavljaju izuzetno bogato jedinstvo različitosti na tom relativno malom prostoru što potvrđuje njegov značaj i vrijednost kroz vijekove i ne čudi da su se oko Srebrenice vodile bitke i ratovi kroz istoriju i da je često mijenjala gospodare.

Na ovom skupu svoje radove predstavilo je više od 20 eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti nauke i umjetnosti iz BiH, Srbije i Hrvatske. Zaključci sa konferencije naknadno će biti objavljeni.  Ovom prilikom priređena je izložba fotografija arheoloških nalazišta, predmeta i spomenika iz rimskog perioda otkrivenih na srebreničkom području. Organizator naučnog skupa bila je republička javna ustanova Arheološki muzej „Rimski municipium“ Skelani uz finansijsku pomoć Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske i opštine Srebrenica.