Skelani – Završena arheološka iskopavanja

Arheološka istraživanja rimskog municipijuma u Skelanima kod Srebrenice zajednički je projekat Srbije i Srpske. Cilj je da se ovaj značajni antički i ranohrišćanski lokalitet iskoristi u turističke svrhe. Danas su završena arheološka iskopavanja a u ponedeljak počinju radovi na zaštiti ovog lokaliteta.

Rimski grad u Skelanima, mozaici i kameni spomenici , kulturno-istorijsko su naslijeđe od svjetskog značaja, smatraju arheolozi.

„Mi smo definitivno potvrdili da to jesu najveći mozaici. Pet prostorija se nalaze pod mozaicima”, kaže arheolog Mirko Babić.

Pronađeni podni mozaci, 80 kamenih spomenika kulture i dvije bazilike sada bi trebalo da se restauriraju i konzerviraju.

“Ovo je samo jedna faza istraživanja, već od ponedeljka počinje faza konzervacije. Kada se za dva mjeseca nađemo ponovo ovdje, moći ćemo bolje procijeniti značaj, veličinu i ljepotu ovog arheološkog nalatišta”, ističe Slobodan Nagradić direktor Zavoda za zaštitu kulturni-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

U arheološkim i konzervatroskim radovima učestvuju stručnjaci iz Arheološkog instituta iz Beograda, arholozi iz bijeljinskog i muzeja iz Užica.

“Ono što smo otkrili jeste svakako jedan impozantan objekat javne namene na što ukazuje njegova više nego dobro očuvana arhitektura“, kaže Nadežda Gavrilović iz Aheološkog instituta Beograd

Cilj je da se svi antički lokaliteti u Podrinju u RS i Srbiji stave u funkciju razvoja turizma i privlačenja stranih turista.

“Poslije Andrićgrada, Rimski grad je najveći projekat za kulturu RS i za ovaj dio RS i Srbije i nadam se da će taj most kulture doprinijeti značajno, razvoju RS”, kaže Radomir Pavlović član Tima za prezentaciju projekta arheoloških istraživanja

To podrazumijeva da ovo antičko naselje postane nezaobilazna stanica za strane i domaće turiste, a Skelani i Srednje Podrinje ekonomski razvijena regija.