Posjeta premijera Republike Srpske Milorada Dodika arheološkom istraživanju

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik i ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović, početkom novembra 2008. godine posjetili su arheološko nalazište iz rimskog doba u Skelanima.

Sa inicijalnim sredstvima koje je Vlada izdvojila za početak arheoloških radova u Skelanima, došlo se, po ocjenama stručnjaka, do najvrijednijih ostataka rimske arhitekture i spomenika na prostoru bivše Jugoslavije. Ovo je višestruko obećavajući projekat i zbog toga je Vlada izdvojila još milion konvertibilnih maraka za nastavak radova, utvrđenje, zaštitu i konzervaciju nalazišta, izuzimanje zemljišta i postojećih objekata, izgradnju muzeja i opremanje muzejske postavke iz antičkog doba“ – rekao je Dodik prilikom kratke posjete ostacima rimskog municipijuma u Skelanima.

On je istakao da je ovo otkriće pobudilo veliku medijsku, kao i pažnju stručnjaka iz svijeta što potvrđuje da se radi o izuzetnim arjeološkim vrijednostima.

Povodom ovog otkrića u Skelanima, nedavno je u zgradi Vlade RS u Banja Luci otvorena izložba fotografija rimskog municipijuma koja će početkom decembra 2008. godine biti dislocirana u Muzej RS u Banja Luci, potom u Srebrenicu, Bijeljinu, Tuzlu i Sarajevo.

O nalazištu rimskog municipijuma u Skelanima, u Banjoj Luci 19. novembra. 2008. godine održana je regionalna naučna konferencija na kojoj su svoja stručna mišljenja iznijeli najminentniji arheolozi i drugi stručnjaci iz Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije.

Konferencija je bila dobro pripremljena i pobudila je izuzetnu pažnju javnosti. Predviđeno je da se konferencija na ovu temu uskoro održi i u Sarajevu.

Stručnjaci su govorili o naučno-istraživačkom segmentu, vrijednosti i značaju nalazišta u Skelanima, ali i o turističko-razvojnoj komponenti, što treba da se pretoči u projekat. Oni su identifikovali vrijeme nastanka rimske arhitekture i pronađenih spomenika i prevedeni su svi natpisi sa spomenika. Zaključeno je da je arheološki kompleks u Skelanima lokalitet od izuzetnog značaja i Zavod za zaštitu spomenika RS preuzeo je obavezu da pripremi dokumenta da bi Narodna skupština RS donijela taj zakon u što kraćem roku“ – saopštila je Nada Jovanović, direktor Narodne biblioteke Srebrenica i organizator ove konferencije.

milorad_dodik

Milorad Dodik, premijer Republike Srpske